söndag 29 oktober 2017

Plommonpaj med kokostäcke. 225 graders ugn.

3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 g margarin eller smör
1 ägg

Plommonkräm
500 g plommon
2 dl strösocker
1/2 dl vatten
1 msk potatismjöl
1 msk vatten
Finrivet skal från 1 citron

Kokostäcke
100 g margarin eller smör
3/4 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
100 g kokosflingor

Till servering: vaniljsås eller glass.

1. Blanda vetemjöl, socker, margarin eller smör och ägg till en deg i en matberedare. Tryck ut degen i 6
portionspajformar. Om degen är kladdig - tryck ut den med mjölad hand.
2. Ställ pajskalen kallt i 30 minuter, de behöver inte förgräddas.
3. Kärna ur plommonen och lägg plommonköttet, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt det
koka tills plommonen är mjuka, det tar ca 15 minuter. Dra kastrullen från värmen.
4. Blanda potatismjöl och vatten i en kopp. Häll redningen i en fin stråle samtidigt som du rör. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt krämen få ett uppkok samtidigt som du rör. Rör ner citronskalet.
Smält margarin eller smör i en kastrull. Dra kastrullen från värmen och tillsätt socker, mjöl, mjölk och
kokosflingor till det smälta fettet.
5. Rör om så att allt är blandat, men sätt inte tillbaka kastrullen på plattan. Häll plommonkrämen i paj-
skalet och toppa med kokossmeten.
6. Grädda pajerna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Täck dem med folie om de riskerar
att få för mycket färg. Servera rumstempererade med vaniljsås eller glass.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar