tisdag 19 januari 2016

Fruktkaka med valnötter

5 dl torkad frukt, till exempel aprikoser, fikon, russin och tranbär
1 dl konjak
rivet skal och pressad saft av 1/2 apelsin
100 g valnötter
200 g smör
2 dl strösocker
4 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

smör + ströbröd till formen

Skär frukt som fikon och aprikoser i mindre bitar. Lägg all frukt i en skål och blanda med konjak,
skal och saft av apelsinen.

Täck över och låt stå och dra några timmar - gärna över natten.

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång form som rymmer cirka 2 liter. Hacka val-
nötterna grovt.

Rör smör och socker poröst så att det blir vitt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Blanda mjöl
och bakpulver. Rör ner frukten och nötterna i mjölblandningen. Rör sedan ned allt i äggsmeten. Häll
smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme. Prova med en sticka - när den
är torr är kakan färdig. Låt kakan svalna innan den stjälps upp.

Kakan blir bara bättre om den får ligga till sig några dagar. Täck med folie och förvara i kylen.















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar