onsdag 13 januari 2016

Helstekt oxfilé med tillbehör. 4 personer. Tid: 1 1/2 timme dag 1, 40 minuter dag 2.

700 g oxfile
Salt och peppar
smör och rapsolja

Till skyn:
2 schalottenlökar
1 msk smör
2 dl vatten
1 msk kalvfond
1 tsk soja
1 tsk majsstärkelse + 1 msk vatten

Att äta till:
2 små morötter
1 zucchini
1 rödlök
100 g champinjoner

Till gratängen:
600 g potatis skivad
1 msk hackad schalottenlök 
4 dl grädde

1. Varva potatis med schalottenlök, grädde, salt och peppar i en ugnsfast form. Förgrädda gratängen 45 minuter i ugnen på 175 grader. Putsa, krydda och bryn köttet runt om i smör och rapsolja.

2. Hacka schalottenlöken och fräs med smör i en kastrull. Tillsätt vatten, fond och soja. Koka upp och
sjud sedan blandningen i tio minuter.

3. Skala, strimla och fräs grönsaker med rapsolja ett par minuter i kastrull utan lock. Kyl ned.

4. Vid servering värms gratängen i ugnen på 175 grader samtidigt med köttet tills kärntemperturen nått
60 grader. Ta ut köttet, linda in i folie och vänta tio minuter innan det skivas upp.

5. Koka upp skyn och red av med majsstärkelse löst i vatten. Sila, salta och peppra.  Värm grön-
sakerna i en kastrull med tre matskedar vatten.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar